واشنگتن تایمز: مخالفان ایرانی آخر هفته در آلبانی با افزایش تنشهای واشنگتن-تهران گردهم میآیند
۲۰ ژوییه۲۰۲۲
توسط گای تیلور
بزرگترین جنبش مخالف ایرانی تبعیدی جهان، تجمع سالانه خود را در آخر هفته برگزار خواهد کرد تا خواستار تغییر رژیم در ایران شود و ایالات متحده و کشورهای غربی را به اتخاذ سیاستی محکمتر به جای مذاکره و دیپلماسی با تهران تشویق کند.
این تجمع در حالی برگزار میشود که بهنظر میرسد تلاشهای رئیسجمهور بایدن برای بازگرداندن توافق هستهیی دوران اوباما با ایران به بنبست رسیده است. این یک گردهمایی حضوری در مقر آلبانیایی جنبش و همچنین نمایش حمایت از ناراضیانی خواهد بود که عملاً از رویدادهای کوچکتری که در دهها کشور رخ میدهند به هم متصل میشوند.
برگزار کنندگان میگویند امیدوارند این رویداد که توسط شورای ملی مقاومت ایران (NCRI) و گروه وابسته به آن، مجاهدین خلق تبعید شده ایران (مجاهدین خلق ایران) سازماندهی شده است، توجه را به وضعیت اسفبار معترضان مخالف در داخل ایران جلب کند و آنچه را که آن سیاستهای خصمانه داخلی و خارجی رژیم ایران. مینآمد برجسته کند.
در ۲۳ و ۲۴ژوئیه، “اجلاس جهانی ایران آزاد ۲۰۲۲ “با عنوان “ایران در آستانه تغییر – مقاومت کلید پیروزی” حمایت از قیامها و تظاهرات مستمر مردم ایران و دعوت به پذیرش را اعلام خواهد کرد. یک سخنگوی شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق در ایمیلی به واشنگتن تایمز گفت: یک سیاست بینالمللی قاطع در برابر گروگانگیری و باجگیری تهران.
دولت ایران نسبت به سازمان مجاهدین خلق ابراز خشم کرده و از آن بهعنوان یک سازمان “تروریستی” یاد کرده است و اخیراً دهها مقام فعلی و سابق ایالات متحده را بهدلیل حمایت از این گروه در لیست سیاه قرار داده است. وزارت امور خارجه ایران روز شنبه فهرستی از ۶۱مقام فعلی و سابق آمریکایی را منتشر کرد که بهگفته آن، «حمایت عمدی» از مجاهدین خلق را انجام دادهاند.
چندین نفر از افراد تحریم شده، از جمله مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق، قبلاً به دلایل دیگر توسط دولت تهران در لیست سیاه قرار گرفته بودند. کوین مک کارتی، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان، جمهوریخواه کالیفرنیا، سناتور تد کروز، جمهوریخواه تگزاس، و سناتور کوری بوکر، دموکرات نیوجرسی، از جمله مقامات فعلی بودند که روز شنبه توسط تهران تحریم شدند.
بهرغم تلاشهای تهران، سازماندهندگان تظاهرات آخر هفته میگویند که دهها شخصیت سیاسی از ایالات متحده، اروپا، کانادا، خاورمیانه و فراتر از آن قرار است در این راهپیمایی شرکت کنند و چندین مقام برجسته سابق آمریکایی قرار است سخنانی زنده یا از پیش ضبطشده در این مورد ارائه کنند. شنبه و یکشنبه.
گردهماییهای گذشته این جنبش با سخنرانیهای آتشینی که خواستار تغییر رژیم در تهران شدهاند، به تیتر اخبار بینالمللی تبدیل شده است. سالها این گردهمایی سالانه در آشیانه سالن بزرگی در حومه پاریس برگزار میشد، اما از سال۲۰۱۸، زمانی که دولت ایران بهدنبال بمباران این رویداد بود، دیگر در آنجا برگزار نشد.
در فوریه ۲۰۲۱، یک دادگاه بلژیکی یک دیپلمات ارشد ایرانی را به اتهام طراحی حمله تروریستی علیه اجلاس سال۲۰۱۸ به ۲۰سال زندان محکوم کرد. اسدالله اسدی، که متهم بهعملیات به دستور اطلاعات ایران بود، متهم به طراحی یک حمله بمبگذاری شد که در نهایت در روزهای منتهی به نشست سران خنثی شد.
تجمع سالانه مخالفان سال گذشته به آلبانی منتقل شد، آلبانی که در سالهای اخیر به مقر سازمان مجاهدین خلق تبدیل شده است، که ادعا میکند با شبکه گستردهیی از عوامل داخل ایران که علیه رژیم ایران کار میکنند، ارتباط برقرار میکند.
این گروه طی سالها به افشاگری درباره برنامه هستهیی ایران نسبت داده میشود و مدتها بهدنبال نفوذ در واشنگتن بوده است، جایی که در دولت سابق ترامپ هوادارانی داشت.
آقای پمپئو در ماه مه در آلبانی ظاهر شد و مایک پنس معاون رئیسجمهور سابق ماه گذشته در آنجا بود. هر دو کاندیدای احتمالی ریاستجمهوری جمهوریخواهان در سال۲۰۲۴ هستند و هر دو سخنرانی کردند و خواستار سیاست تهاجمیتر ایالات متحده در قبال ایران شدند.
آقای پمپئو در پایان سفر ماه مه خود در توئیتر گفت: «امروز به آلبانی سفر کردم تا با جامعه ایرانی آنجا صحبت کنم. آنها حق دارند در برابر آخوندها مقاومت کنند و برای رسیدن به آنچه مردم ایران خواستار و اعتراض دارند تلاش کنند: آزادی شهروندان ایران از یوغ ظالمانه رژیم.
آقای پنس بهشدت از آنچه «ضعف» پرزیدنت بایدن در سیاست خارجی بهطور کلی نامید انتقاد کرد، در حالی که بهطور خاص «خروج فاجعهبار دولت فعلی از افغانستان» را محکوم کرد و استدلال کرد که «مماشات» کاخسفید با ایران نتیجه معکوس دارد.
جان آر. بولتون، مدتی مشاور امنیت ملی پرزیدنت ترامپ، و رودلف دبلیو جولیانی، وکیل شخصی سابق ترامپ، از جمله کسانی هستند که در گذشته بهعنوان سخنران در گردهماییهای سالانه مجاهدین خلق ظاهر شده و آشکارا خواستار تغییر رژیم در تهران شدهاند. هیچکدام قرار نیست در رویداد امسال ظاهر شوند.
در همین حال، آقای ترامپ هرگز علناً سیاست تغییر رژیم را تأیید نکرد، اگر چه با انکار توافق هستهیی ۲۰۱۸ ایران، اعمال مجدد تحریمهای شدید علیه اقتصاد ایران و صدور مجوز حمله پهپادی آمریکا علیه فرمانده نظامی سرلشکر قاسم سلیمانی در سال۲۰۲۰ که منجر به کشته شدن بلندپایه ایرانی شد، موضع سختی علیه تهران اتخاذ کرد.
دولت بایدن تا حدودی مسیر خود را تغییر داده است و در ۱۸ماه گذشته تلاش کرده است تا توافق هستهیی را بازگرداند.
تحریمها علیه ایران را در ازای وعده محدودیتهایی برای برنامه هستهیی این کشور تصویب کرد. حامیان توافق ۲۰۱۵ میگویند که ایران از زمان خروج ایالات متحده از این توافق، تنها به دستیابی به سلاح هستهیی نزدیک شده است.
اما تلاشهای آقای بایدن برای ایجاد توازن مجدد در روابط با مخالفت دو حزبی در کنگره، از جمله از سوی دمکراتهای برجسته مانند رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، مواجه شده است.
در مقالهیی که در وبسایت شورا به تبلیغ گردهمایی آخر هفته میپردازد، خواستار تشکیل یک «جبهه بینالمللی است که حکومت دینی حاکم بر ایران و سیاست مماشات قدرتهای غربی در قبال آن را رد میکند».